Parabener - Nej Tack!

Vad är Parabener?

Parabener är en grupp ämnen som används som konserveringsmedel i mat, medicin, kosmetika och hudvårdsprodukter. Parabener framställdes första gången 1927 av ett tyskt bolag i USA och började genast användas i kosmetika. Parabener har varit ett av favoritmedlen i årtionden och finns idag i nästan allt, men alarmerande rapporter 1,2,3,4,5 i början av 2000-talet har gjort att man börjat leta efter ersättningar.

Parabener dödar eller hämmar tillväxten av ett stort antal bakterier, jäst och svamp. Många olika Parabener tillsätts ofta i en produkt för att konservera så effektivt som möjligt.

Vad är oron med Parabener?

Många parabener har visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen kan påverka människor och miljö genom att de efterliknar, ökar och ibland hämmar effekten av hormoner. Ett antal omdebatterade undersökningar pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen och en reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer för män 4,5. En engelsk undersökning har också funnit parabener i en stor andel av bröstcancerknölar1.

Det finns också misstankar om att flera av parabenerna kan vara allergiframkallande.

Man bör vara extra vaksam på användande av Parabener hos barn och spädbarn då de generellt sätt är mer känsliga för miljöpåverkan och deras kroppar lättare absorberar ämnen.

Vad använder man istället?

Ekologisk alkohol(ej denaturerad med ftalater) tillsammans med eteriska oljor och tex. C- och E-vitamin samt en gynnsam förpackning(tub eller pump) fungerar utmärkt.

Handla Tryggt

Om ni vill undvika Parabener kan ni handla tryggt från oss och vara försäkrad om att inga produkter vi säljer innehåller Parabener.

About

Ren Skönhet säljer ekologisk makeup, parfym, hårvård och hudvård.

Vi är en auktoriserad butik med noggrant utvalda naturliga och ekologiska produkter du kan lita på.

Följ oss på Instagram och Facebook för erbjudanden och inspiration.