Certifiering av Naturliga och Ekologiska Produkter

Ekologisk produktion innebär i korthet att varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel får användas i odlingen av råvaror. Genmodifierade organismer (GMO) är heller ej tillåtna. Naturlig produktion innebär i princip att råvarorna kommer från naturen, har ej blivit modifierade och är inte artificiella. Råvarorna skall heller inte ha blivit processade med hjälp av skadliga kemikalier.

Brist på ekologiskt regelverk

Det finns inte något regelverk i EU:s kosmetikadirektiv som reglerar begreppen "ekologisk" och "naturlig". Detta gäller även för Läkemedelsverkets föreskrifter. Dock finns inom EU och i USA många olika frivilliga certifieringssystem för marknadsföring av ekologiska och naturliga produkter.

En djungel av Certifieringssystem

För att produkter skall bli certifierade går de igenom en kontroll av ett certifieringsorgan. Det är viktigt att dessa är oberoende från producenter och tillverkare. Det finns en uppsjö av certifieringar och det är en stor variation mellan certifieringssystem när det gäller krav på råvarors ursprung och dokumentation.

Trygghet

Nedan kan du läsa om de olika certifieringarna som produkter vi säljer går igenom. Det är vanligt att de flesta produkter som tillverkas av en producent certifieras av samma organ och ibland av flera organ.

Vi har dessutom en noggrann urvalsprocess för alla produkter vi säljer som gör att du kan känna dig trygg med dina köp.

BDIH - Naturlig Certifiering BDIH, Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen, är ett oberoende institut som endast tillåter användning av naturliga råmaterial som växtoljor, växtfett, växtvax, växtextrakt, eteriska oljor och arommaterial från kontrollerade ekologiska jordbruk eller från vildväxande växter. BDIH har också höga krav på produktion och miljö och godkänner inte ingredienser som testats på djur. Endast produkter som noggrant efterlever BDIH:s standarder har rätt att använda märket "Kontrollerad naturkosmetik".
Öko Test - Certifiering ÖKO-TEST är ett tyskt, oberoende, kritiskt konsumentmagasin som testar ekologiska produkter. ÖKO-TEST-märket får endast användas för produkter som fått beteckningen "Sehr gut" eller "Gut".
INAC - Certifiering INAC, International Nutrition and Agriculture Certification GmbH, är ett oberoende certifieringsinstitut som kontrollerar att ekologiska ingredienser kommer från kontrollerade ekologiska jordbruk.
Vegan - Certifiering Vegan logo visar att en produkt är registrerad hos Vegan Society i England. Detta är en garanti för att det inte ingår produkter av animaliskt ursprung i produkten, som t.ex. bivax.
Ecocert är det största certifieringsorgan som kontrollerar ekologiska produkter i Europa, Japan och USA. INAC är den Tyska underavdelningen och ingår i Ecocert
Soil Association - Certifiering Soil Association är Storbrittanniens Största ekologiska certifierings organ. Soil Association Certifiering ger Ekologisk Certifiering av högsta rang inom alla sektorer av den Ekologiska marknaden (mat, gårdar, textil, hälsa och skönhetsprodukter, restauranger och även timmer).
NATRUE - Certifiering NaTrue är ett certifieringsorgan vars huvudsakliga mål är att samla alla ekologiska certifieringar till en enda internationell standard, men också att sprida medvetenhet om naturlig konsumtion till människor över hela världen.
USDA Organic - Certifiering USDA (United States Department of Agcriculture) är USAs statliga departement som står bakom ett nationellt certifieringssystem för ekologiska produkter. Produkter som innehåller "Organic" ("ekologiskt" på svenska) i USA måste bli certifierade enligt detta certifieringssystemet. Produkter som är certifierade får dessutom bära logon med "USDA Organic". Producenter och tillverkare inspekteras årligen av oberoende, certifierade inspektörer för att försäkra att de följer de strikta reglerna för produktion och skydd av råvaror. Matvaror måste innehålla minst 95% ekologiska råvaror och för kosmetika är gränsen 70%.

About

Ren Skönhet säljer ekologisk makeup, parfym, hårvård och hudvård.

Vi är en auktoriserad butik med noggrant utvalda naturliga och ekologiska produkter du kan lita på.

Följ oss på Instagram och Facebook för erbjudanden och inspiration.